dijous, 23 de setembre del 2010

Els incendis de la Vall multipliquen el nombre de voluntaris mediambientals


Font: Ara Multimedia
Una de les repercussions de la catàstrofe mediambiental que han patit les serres d'Ontinyent i de la Vall d'Albaida és la resposta massiva per part de la ciutadania, des del punt de vista del voluntariat. Un bon exemple és la Colla Ecologista l'Arrel que ha incrementat en els últims dies el nombre de persones interessades en col·laborar en els seus programes i tasques per a millorar les serres del terme: de les prop de 230 persones que van assistir a una reunió el cap de setmana, un total de 182 es van inscriure per tal de rebre informació i participar, en la mesura de la seua disponibilitat de temps i voluntarietat, segons expliquen des d'aquest col·lectiu ecològic.

Un fet que posa de manifest la sensibilitat que existeix en aquestos moments per part de la ciutadania, per aportar un granet de sorra a l'entorn ambiental, després de la impotència de veure com es convertien en cendra, els paissatges que formen part de la vida i la història dels valldalbaidins.
Cal destacar que des de l'Arrel es treballa de la mà de professionals i especialistes en la matèria, com ara els biòlegs Antoni Conca i Fernando Garcia -autors de l'estudi botànic i micològic del paratge natural l'Ombria-Pou Clar, que ara ha sigut afectat per les flames- i per Ferran Gandia i Rafa Sanchis, responsables de la Colla en les àrees de repoblació forestal i selvicultura, que porten més de 20 i 6 anys de dedicació a la cura de les nostres serres.
Els professionals han volgut insistir en què amb la terra acabada de cremar "no és moment de transplantar els plançons, aquesta tasca es farà en hivern, així que una de les primeres mesures de reforestació que farem aquest dissabte serà fer els clots, on aniran els futurs arbres d'ací uns mesos", explica Fran Quesada, president de l'Arrel.
Altra de les iniciatives que pot dur-se endavant en l'actualitat és la formació de barreres antierosió, per propiciar que en èpoques de pluja forta es protegisca la terra, en les zones en les que encara queda. Per a fer aquestes tasques l'Arrel ha convocat al voluntariat el dissabte 25 de setembre, a les 8 hores, en el Cementeri municipal. Cal dur calcer i pantalons llargs, així com guants i aixada, a ser possible.
A més, altre grup de l'Arrel treballarà en la preparació del viver forestal amb la sembra d'aranyoners i el transport de terra des de punts de les rodalies del poble. En aquest cas el punt de trobada serà en el carrer Sant Antoni, 26, a les 9,30 hores.
Un dels canals d'informació més ràpida que estan gastant els ecologistes és internet, on disposen del blog http://arrel-ecologista.blogspot.com/ que, ara més que mai, s'ha convertit en un lloc de referència per al voluntariat.
Si en els últims anys prop de 15 voluntaris de l'Arrel han dedicat els seus esforços a tindre cura de diverses hectàrees de serra de forma manual, amb l'objectiu d'arribar fins a 6 dins d'un pla forestal supervisat per la Conselleria de Medi Ambient i finançat per Caixa Ontinyent, les perspectives poden multiplicar-se si realment les persones que s'han sumat ara a aquestes tasques responen d'una manera assídua. Una mica d'esperança davant un panorama dessolador.
Per rebre informació: Colla Ecologista L'Arrel (telèfon 691 53 20 24).
http://arrel-ecologista.blogspot.com/