divendres, 3 d’abril del 2009

Gran èxit de participació en la 5a Calçotada Popular de Beniarrés.





El passat dissabte 28 d'abril tingué lloc a la localitat de Beniarrés la 5a Calçotada Popular organitzada pels diferents col·lectius i organitzacions que es reunixen a l'Ateneu popular Arrels (el Rogle, Assemblea de Joves del Comtat-CAJEI i Endavant-OSAN el Comtat)
Aquest any, tot i l'amenaça de fortes pluges durant tot el dia, s'han apropat a disfrutar de la jornada, més de tres centes cinquanta persones gaudint d’un ambient de companyerisme i reivindicatiu que fou la tònica de la diada.
La jornada comença a les nou del matí, quan la gent de l'ateneu és reunim per decidir com actuem davant l'amenaça de la pluja, després d'observar l'oratge és decideix fer la calçotada al mateix lloc de sempre, el carrer Dr. Orero. Seguidament es creen tres grups de treball, un que s'encarregarà de parar les taules, cadires i tots els preparatius, un altre grup s'encarregarà de preparar els plats, la sangria, torrar embotit... i un tercer se’n va a torrar els dos mil tres cents calçots de cultiu ecològic que han portat de Vilafranca del Penedés. Volem remarcar que l'únic producte que comprem de fora de Beniarrés són els calçots, tots els altres productes són comprats al comerç local (no sols aquest dia, sinó en totes les festes i dinars que organitzem) ja que creïem que el comerç local familiar és futur pel poble mentre que, els grans centres comercials i supermercats empren ferramentes perverses i malèvoles com la competència deslleal que provoca un control als preus dels productes i on tots els beneficis recauen a les mans d’uns pocs adinerats mentre que, la classe obrera sofreix cada vegada més la precarietat laboral i els baixos salaris. Creïem que comprant al comerç local familiar, els beneficis són, en certa manera, repartits per tot el poble, carnisseries, forns de pa, roveïdors de beguda i comerços minoristes que també fan possible aquest esdeveniment, possibilitant així una des localització dels grans centres comercials i una major sostenibilitat de la riquesa.
A les dos de la vesprada el carrer ja està de gom a gom, els Correllops de Vilallonga i del Rebrot de Potries van fent sonant els seus intruments pels carrers del poble, la gent riu, xerra, es saluda, coneguts que sols es veuen en esta diada s'abracen, es conten les seves coses. Gent de Muro, Alcoi, Alacant, Banyeres; Capellades, Carcaixent, Turballos, Llutxent, Olot, Castelló de Rugat, Ontinyent, Vic, Barcelona, Alcudia de Crespins, Vilafranca del Penedés, Alcosser, Planes, Agres, Vall de Gallinera, Otos, València, Gandia, Vilallonga...han vingut a passar el dia amb nosaltres, a conèixer Beniarrés i a disfrutar de la calçotada, és una cosa gran!
És llegeix el manifest des del balcó de l'ateneu, és parla del pla Bolonya i és recorda la vaga de fam de Tomàs, és parla dels Països Catalans, de la crisi capitalista i de la necessitat del Socialisme i la Independència per aconseguir un món més just, sense classes socials i respectuós en la natura. Es recorda que aquest any és el cinqué any que és fa la calçotada i s'obsequia amb un quadre de marqueteria al Roger de Vilafranca, el que ens va donar la idea de fer la calçotada i que any rere any ens proporciona els calçots i ens ajuda a torrar-los. En finalitzar el parlament sona la Muixeranga, himne de totes les persones valencianes que creuen en uns Països Catalans units i independents, on plantats i amb el puny en alt cridem un fort: Visca la terra!! Lliure!!
I comença l’àpat de la calçotada, cervesa, vi, sangria, papes, cacaus, tramús, formatge, llonganissa, coques de tomaca, de sal, de ceba, espencat, embotit i els esperats calçots corren per les taules i de postre mistela i coca d’ametlla. La gent ja amb més d'una copeta al cos comença a ballar a mesura que sonen les notes de Pelandruska, el grup de música folk que ha vingut a fer-nos ballar i amenitzar la festa amb música popular de la mediterrania. Just quant acaben l'actuació comença a ploure. És moment de continuar la festa dins de l'Ateneu. Cap a les huit i mitja finalitza la festa, és moment d'arreplegar-ho tot, agranar el carrer, netejar els serveis que aquest any ens ha deixat la banda de música i tornar els taulons i cadires que ens ha deixat la filada de cristians Guerrers del Cid i l'Ajuntament de Beniarrés. Ens queda molta feina per davant i molts actes durant tot l'any fins arribar a la sisena calçotada on ja esteu convidats. Però el que realment és important no és la calçotada o els diversos actes que fem. El realment important és la gent que anem sumant a un projecte per un canvi social i nacional que necessitem pel veritable canvi mundial que haurà de vindre, i és que si volem que la Terra siga humanament habitable,que continuen havent pobles diferenciats i no la monocultura del Homo coca-colens,i on no hi haguen persones riques, per que tampoc hi haurà de pobres... Fins aconseguir tot això, continuarem lluitant!

3 comentaris:

Beniarres al dia ha dit...

MOlt bona crònica de la diada. Realment va ser un gran dia, ben organitzat i amb molta festa.

Novament un 10 a tots els qui va fer possible la celebració de la V Calçotada i fins l'any que ve.

Anònim ha dit...

He vist la calçotada desde dins i desde fora, i se que quan queda gairabé un mes perque arribi, tot són nervis, tensió, cap aquí cap allà, etc...però tot aquest esforç i treball que feu es veu reflexa't el dia de la calçotada. I crec que el millor moment per a donar-se conte que el vostre esforç ha valgut la pena, es quan esteu recollint amb els companys i al mateix temps recordant la gent que veus de calçotada en calçotada, que quan s'ha tocat la Muixeranga la gent ha aixeca't el puny, etc..
Enhorabona i que sigui per molts anys més!
Salut i visca la terra!

Ateneu Popular Arrels ha dit...

Realment és com dius tu. Els dies previs és treballa molt i els nervis estan a flor de pell però que t'isca be l'acte, vore a la gent satisfeta i després recordar la calçotada amb els companys és una passada.
Moltes gràcies company i que continues venint a la calçotada en les properes edicions.
Salut!!