divendres, 27 de gener de 2012

Mallorca en català

A MALLORCA EN CATALÀ
La campanya ‘Tenim la paraula: a Mallorca, en català!’ van fer acte de presència al plenari de Cort de Palma el matí del passat dijous 26/01/2012. Una cinquantena de persones es  van congregar a l’Ajuntament de Palma per mostrar el rebuig a la votació del PP favorable a la Llei de Funció Pública que promou el Govern de les Illes Balears. 

Durant el punt que feia referència a la llengua, els assistents van rebutjat mitjançant crits i xiulets els comentaris del PP i van mostrar pancartes i cartells de la campanya organitzada per Endavant ( OSAN) i l’Esquerra Independentista. Així mateix, un grupuscle d’extrema dreta format per una desena de persones ha ovacionat el PP i ha llençat insults contra els mallorquins que defensaven la seva llengua.


Després de vàries intervencions d’entitats, un membre de la campanya ha fet la següent intervenció:

en primer lloc, deixar clar que aquesta intervenció és en nom de la campanya ‘Tenim la paraula: A Mallorca, en català!’. Una iniciativa popular de resposta enfront les amenaces del PP envers la llengua pròpia de Mallorca. 

Una llengua que, quan és per parlar-ne bé, vostès li diuen mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc però quan la volen atacar s’hi refereixen com a català. I, tanmateix, senyors, vostès el què volen és marginar i menysprear la llengua pròpia d’aquesta terra, li diguin com li diguin. Són per tant, apart d’uns ignorants i uns crispadors, uns antimallorquins. Vostès són la dreta més rància que ha passat per les Illes Balears, d’ençà de temps de Franco.

La llengua catalana és patrimoni de tots els mallorquins, la parlin o no, hagin nascut aquí o no. I vostès volen fer un apartheid lingüístic, volen dividir la gent segons la llengua que parlin... i tanmateix, no dividiran els mallorquins tant si parlen castellà, català, àrab, suec o qualsevol altra dels centenars de llengües que es xerren aquí. L’únic que faran és crispar i fer que la gent es divideixi en dos bàndols ben clars: els qui estimen Mallorca i la seva llengua o els que senten repugna per tot això.

Però el poble de Mallorca comença a despertar i ho fa conscient de què les amenaces a la llengua són una cortina de fum per camuflar la seva ineficàcia davant la crisi econòmica i social. Crisi que, gràcies a vostès, ara també és cultural. Com deia, la dignitat i el coratge comença a tenyir els carrers. En els darrers mesos, els dirigents de les principals institucions han notat el menyspreu de la ciutadania. A la UIB, a sa Pobla, a la Festa de l’estendard, al Teatre Principal, a les festes de St Sebastià... o a Felanitx, si és que no es tornen a fer enrera demà els seus amics del Govern...

Celebram la dignitat dels mallorquins i mallorquines que estimen la seva llengua, deixant ben clar que qualsevol amenaça, agressió i intent de desprestigi del mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc  per petita que sigui, serà contestada amb alegria i força.

Senyor Mateo Isern, tengui-ho ben clar, el català fa 800 anys que és patrimoni dels mallorquins i per moltes estratègies polítiques o repressions lingüístiques que duguin a terme, de la mateixa manera que en el passat, el català perviurà. 

I d’aquí 800 anys, vostès seran recordats com uns governants  colonialistes, immorals i totalitaris que negaven el dret del poble a viure plenament amb la seva pròpia identitat.

Finalment, el Partit Popular va tornar a mostrar el seu menyspreu al català, votant el què tenien previst i intentant-ho argumentar amb un discurs totalment incoherent i dèspota. 

Organitza:  Campanya a Mallorca en Català i Endavant ( OSAN )


Video sobe els fets: