divendres, 17 de setembre del 2010
PREGUNTES AMB RESPOSTA SOBRE LA VAGA GENERAL
Davant els conflictes i reptes que hem d’encarar durant les properes setmanes i mesos, i davant tots els dubtes que has pogut tenir, o tens, i mai no t’has atrevit encara a preguntar, aquest quadern et serà d’ajuda per tal que acabis de decidir-te a lluitar per la defensa dels drets laborals, socials i nacionals, tant pels teus, com pels de tota la classe treballadora dels Països Catalans... una defensa organitzada i col·lectiva... Som-hi doncs!!
0.-El pròleg de rigor.
Aquest petit document es una petita guia presidida per la urgència de la conjuntura actual i futura.
L’objectiu d’aquest document es donar resposta a les preguntes més habituals que qualsevol persona treballadora mínimament compromesa, que vol adherir-se a una vaga, com la del 29 de setembre de 2010 per exemple, es pugui estar fent en aquests mateixos moments. Moments d’un evident impas del moviment anticapitalista arreu dels Països Catalans, així com de reafirmació hegemònica neoliberal a nivell global... per la qual cosa, aquesta Vaga adquireix una importància major.
Cal advertir no obstant, que la vaga és tan sols una eina més de les diverses possibilitats d’acció col·lectiva que poden exercir les treballadores... És a dir, la vaga per si mateixa, hauria de ser un complement d’aquestes accions col·lectives, per tal d’evitar el joc pactista en el qual ens trobem immersos des de fa 30 anys gràcies a les cúpules dirigents dels sindicats institucionals i espanyolistes CCOO i UGT...
És a dir, si abans de la vaga, i després, no fem els deures ben fets, aquesta Vaga romandrà com un mer exercici legítim i reafirmatori, però a efectes pràctics bastant erm.
Vaga? Sí, sempre!
Però també feina al dia a dia als centres de treball, en forma de formació sindical i laboral, conscienciació dels companys per a la defensa dels drets derivat del contracte i el Conveni Col·lectiu, constitució de seccions sindicals, enfortiment del sindicalisme d’alliberament arreu dels Països Catalans, denúncies i demandes col·lectives, assembles de treballadors per a promoure vagues a nivell d’empresa i en els seus proveïdors, i correlativa constitució de Comitès de Vaga, promoure eleccions a centres de treball per tal que l’esquerra sindical adquireixi entitat i representativitat, revocar Comitès i delegats dels sindicats grocs, etc.
Tot això perquè una Vaga General sigui el producte de la plasmació real i efectiva que el contrapoder obrer i popular acaba(rà) essent el poder.
1.- Què és una Vaga General?
La Vaga General és una de les principals eines que té la classe treballadora per aconseguir millores de tipus social o econòmic. La vaga general potencia també la conciència de classe, així com potenciar un caràcter més combatiu entre el conjunt de les persones treballadores més concienciades, i també entre bona part dels que més estan patint els gravíssims efectes de la crisi actual... Tot plegat pot fer a aquests sectors més propensos a la lliure associació, organització i a la col·laboració mútua i solidària.
La Vaga General consisteix en l'aturada de l'activitat de totes les persones treballadores del país, de l'estat o d'un territorio més ample (com podria ser una Vaga General d'àmbit europeu), i que generalment implica una aturada de 24 hores (tot i que pot tenir una durada inferior o major).
La finalitat principal és la de realitzar una demostració de la unió dels i de les treballadores, de la força de la seva unió, per forçar a la patronal a acceptar les justes exigències de la classe treballadora. Coses que ara ens semblen del tot quotidianes (tot i que ja ens les estiguin retallant), com el sufragi universal, la "legalització" de partits i sindicats obrers, la reducció de la jornada laboral, o les prestacions i subsidis per atur, accident laboral, etc., foren aconseguides gràcies a la Vaga General en un o altre moment dels segles XIX i XX.
Normalment la Vaga General és coordinada per les associacions obreres, o sindicats; tot i que si realment es parteix de posicions de classe combatives, s'ha de comptar amb la participación i la col·laboració de tota mena de col·lectius, organitzacions, etc., per unir els estudiants, els pensionistas, etc., als i les treballadores.
2.- Quines grans Vagues Generals ha hagut i què aconseguiren?
Al llarg dels segles XIX i XX hi hagué una gran quantitat de vagues generals, producte de les reivindicacions realitzades per un moviment obrer cada cop més actiu, dinàmic i combatiu.
Una de les més conegudes a nivell internacional, i de major importància en la història del moviment obrer, fou la del primer de maig de 1886. Aquell dia els i les treballadores dels Estats Units de Nord-Amèrica iniciaren una gran Vaga secundada per més de 200.000 treballadors, mentre que una cifra semblant aconseguien els seus objectius simplement amenaçant amb la vaga. En Xicago és on la vaga va tenir una major resposta, sent recolzada per més de 50.000 obrers (quan a Xicago hi vivien menys de 500.000 habitants).El 4 de maig s'inicià una revolta per part dels vaguistes, que va patir una brutal repressió del govern, que va acabar amb l'execució de 5 obrers anarquistes, que després serien coneguts com els "màrtirs de Xicago". D'aquesta forma, un cop acabada la vaga, les patronals van accedir a reduir la jornada laboral a vuit hores. Des de llavors, se celebra el 1r de Maig com la Diada Internacional de la Classe Treballadora.
Per no parlar de la grandíssima història de mobilitzacions, vagues i lluites obreres que han tingut lloc durant els darrers 150 anys arreu dels Països Catalans... des de la lluita dels antimaquinistes d'Alcoi o Camprodon a mitjans del s. XIX, passant per les històriques de la Canadenca a primers del s.XX, o més properes a nosaltres les lluites i vagues de LAFORSA, ROCA, MACOSA, les drassanes i els estibadors, etc., i encara més recent, la lluita i la victòria dels companys i companyes de TMB de Barcelona.
3.- Per què aquesta Vaga General?
Aquesta Vaga General neix com a resposta a la nova contrareforma laboral imposada pel govern espanyol del PsoE el passat mes de juny. Aquesta reforma implica entre d'altres coses, el següent:
*
La indemnització per acomiadament improcedent es redueix dels 45 dies per any treballat, a només 33 (és a dir, es pot arribar a cobrar un 25% menys d'indemnització)
*
L'estat, amb el FOGASA (Fons de Garanties Salarials), serà qui pague la major part de l'acomiadament, amb la qual cosa, l'empresari podrà arribar a pagar només 8 dies per any treballat. És a dir, acabarem pagant els nostres propis acomiadaments.
*
Els acomiadaments per causes econòmiques passen a ser “procedents”... Són 20 dies per any treballat amb el límit d'una anualitat, d’indemnització, ara i abans la diferència amb l'acomiadament objectiu és que possiblement atenua la gravetat i la transcendència de les pèrdues per tal de procedir a un acomiadament objectiu emprant l'adverbi "mínimament"; així mateix, elimina la determinació de la nul·litat de l'acomiadament per a la major part d’incompliments formals.
*
Els Convenis Col·lectius perdran un gran pes, ja que hi haurà una major facilitat perquè els sindicats institucionals s'introdueixin en els procediments de negociacions d'ERO i de modificacions de condicions de treball col·lectives... És a dir, l'empresa podrà decidir, amb "l'acord" dels delegats o representants dels treballadors, que no s'aplique el salari marcat al conveni.
*
Legalització de contractes de pràctiques i de “formació” en condicions “especials” per joves, etc., que encara desprotegirà i precaritzarà més a aquest sector tan desprotegit.
És a dir, en definitiva, una contrareforma, perque empitjora substancialmente les nostres condicions i drets laborals, i perque fa un pas fonamental cap a l'acomiadament gratuït... quan al nostre país ja som més de 1.500.000 aturats reals.
Com a resposta a aquest brutal atac contra els nostres drets hem convocat la Vaga General.
4.-Vols fer vaga?
Abans de res, cal que tinguis ben clars uns petits conceptes claus sobre la Vaga:
1.
La Vaga s’entén com una aturada temporal, col·lectiva i concertada del centre de treball, i cal que imperativament tingui algun tipus de connexió, ni que sigui llunyana, amb motius laborals (no es pot convocar una vaga per a canviar el model econòmic... òbviament, així és la legalitat d’aquesta “democràcia”)
2.
La poden finalitzar els sindicats institucionals a voluntat; efectivament, la pau social pot assolir-se mitjançant Conveni.
3.
Legalment el dret de vaga es pot suspendre per part de l’estat, si hi ha una declaració d’Estat d’alarma.
4.
Legalment no es pot ocupar el centre de treball, és il·legal, així com totes les vagues que tinguin un caràcter “encobert” o “abusiu” (segons com vulgui entendre-ho això l’estat i/o la patronal), com les vagues de zel, rotatòries (que no és el mateix que una vaga intermitent on l’empresari ja sap prèviament quan es pararà de treballar).
La vaga pot ser convocada:
*
Pels representants dels treballadors, en reunió conjunta de tots i totes les treballadores amb els representants. Cal que consti en acta de la reunió que s’haurà d’adreçar a l’autoritat laboral competent en funció, un preavís, amb un temps mínim de 10 dies abans del dia de vaga.
*
Directament pels propis treballadors del centre de treball afectats pel conflicte, mitjançant prèvia votació, que haurà de ser secreta, i en la que es decidirà per majòria simple. El resultat es farà constar en acta. Punt interessant si teniu la desgràcia de tenir un Comité d’empresa mandrós o simplement venut.
*
Les organitzacions sindicals d’acord amb el que determinin els seus estatuts i l’àmbit de l’abast de la vaga.
Criteris formals per convocar vaga:
1.
El ja esmentat acord exprés per part d’alguns legitimats.
2.
Convocatòria formal de vaga mitjançant un preavís adreçat a l’empresari i a l’autoritat laboral, amb com a mínim 10 dies d’antelació si té afectació sobre els serveis públics, i 5 de la resta de sectors, esmentant els antecedents i motius de la vaga i objectius, data d’inici i finalització de la vaga, intents per arribar a un acord per evitar-la i qui conforma un comitè de vaga (com a mínim 12 persones), i si voleu perdre una mica el temps podeu instar la mediació d’un Inspector de Treball.
3.
Adjunt teniu un model de preavís per l’empresa.
5.-Hi ha vaga, m’hi adhereixo i participo?
Cal que remetis una comunicació a l’empresari molt simple, no és requisit preceptiu per a fer-la però nosaltres recomanem que li enviïs una carta d’amor al teu empresari amb un text similar aquest bàsicament:
“Comunico als efectes pertinents que atès que en virtut del dret que m’assisteix com a treballador participaré en la jornada de vaga convocada pel Sindicat xxxxxx, del qual en sóc afiliat [si sou afiliats al sindicat convocant aprofiteu l’avinentesa per a comunicar la vostra afiliació, sinó tant és no es requisit preceptiu] per la qual cosa restaré absent del meu lloc de treball durant tot el dia xxxx, incorporant-me amb plena normalitat al dia següent al meu lloc de treball.”
Ah! És de vital importància que aquesta mena de comunicació amb l’empresa, es faci sempre per escrit, mitjançant telegrama, burofax, etc., quedant-te sempre amb una còpia signada del preavís... Açò és fonamental ja que es constituiria com a prova en cas d’haver d’anar a judici...
La comunicació de la vaga te els següents motius:
1. El caràcter reafirmatori de la vaga.
2. Evitar que considerin la vaga com absentisme laboral, i et sancionin amb més dies sense sou i feina que els de la pròpia vaga.
3.
Blindar-te contra l’exercici posterior d’una virtual represàlia empresarial, ja que si t’acomiaden o et sancionen es podria determinar una sort de connexió que determinaria la nul·litat
Els efectes de la vaga són bàsicament la suspensió del contracte de treball (que no acomiadament) i la correlativa obligació de cotitzar i retribuir salari per part de l’empresa, amb la qual cosa el dia que estiguis de vaga no et computarà als efectes de prestacions socials, i no cobraràs el jornal pertinent.
Sóc estudiant, puc participar de la vaga?
Sí, legalment, tens dret a fer-ho. Segons la LODE (Llei orgànica del dret a l'educació), el segon paràgraf del seu article 8, diu:
"Les decisions col·lectives que adopten els alumnes, a partir del tercer curs de l'Educació Secundària Obligatòria, al respecte de l'assistència a classe no tindran la consideració de faltes de conducta ni seran objecte de sanció, quan s'hagin pres com a resultat de l'exercici del dret de reunió i siguin comunicades prèviament a la direcció del centre"
És a dir, sempre i quan sigui producte de la decisió col·lectiva dels alumnes, o dels delegats, una classe o un centre sencer pot secundar una Vaga General (amb el corresponent preavís a l'administració del centre).
Des de la COS entenem que açò no només és un dret, sinó una necessitat, ja que cal sumar en la lluita a tots els sectors afectats i solidaris, i els estudiants no només haurien de ser solidaris, sinó que com a treballadors, o futurs treballadors, també els afecta, i ni poden ni deurien ignorar-la. Per a això, a més, ja existeix una organització al nostre país que farà eixa feina, el SEPC.
Les persones aturades també podrem participar de la vaga? I les pensionistes?
És clar que sí que podeu... és més, deuríeu participar activament, ja que els retalls salarials i de drets, els atacs a les prestacions i subsidis, la congelació de les pensions, etc., us afecten també de forma directa.
A més, no només podreu comptar amb el suport del sindicat, sinó que el 29 de Setembre, i durant la resta de mobilitzacions que vindran després, les persones treballadores assalariades, aturades, jubilades, estudiants, etc., ens hem d'unir, com a la mateixa classe treballadora que som (independentment del nostre color de pell, accent, edat o condició) per defensar els nostres drets, i poder fer recular tots els atacs contra els nostres drets més bàsics, per tal que la seva crisi no la paguem les persones treballadores, sinó els xoriços dels grans executius de bancs i multinacionals, la gran patronal, i tota la colla de vividors (monarquia, noblesa, alts càrrecs militars, buròcrates polítics i sindicals, etc.), que viuen en el luxe gràcies al nostre esforç.
Què hem de fer per convocar al meu lloc de treball?
Tot allò que t’hem comentat més amunt.
Si passa qualsevol cosa puc o podem tenir cobertura i assessorament legal?
És clar que sí... per a això, i per moltes altres coses, està la COS.
Sempre que necessitis suport, assessorament, cobertura, etc., només hauràs de contactar amb el sindicat.
Amb qui hem de parlar per rebre ajuda o assessorament?
Contacteu amb la vostra assemblea del sindicat, o amb la més propera... i allà us podran informar. Igualment si voleu material per fer difusió i agitació, etc.
També podeu escriure per demanar informació a aquestes adreces de correu electrònic:
info@sindicatcos.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
acciosindical@sindicatcos.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la
O bé trucar al: 622 901 212
6.-Esquirols
L’esquirolatge s’entén com aquella activitat de l’empresari destinada a substituir treballadors en vaga, no necessàriament contractant-te de nou sinó desplaçant per exemple a treballadors d’un altre centre de treball.
L’instrument bàsic per frenar aquesta situació es recórrer a la Inspecció de Guàrdia (Inspecció de Treball), fent la denúncia escaient, per a que actuï amb urgència ja que es considera una infracció molt greu per a l’empresari que li pot suposar una multa d’entre 6.251 € i 187.515€.
Així doncs... poseu molta atenció a aquestes qüestions, i si us trobeu en situacions d’aquesta mena, poseu-vos en contacte amb el sindicat i denunciarem.
7.- Conseqüències i pressupòsits de fer una vaga il·legal
*
Pensa que tal com hem dit, hi ha diferents tipus de vaga que no pots fer: polítiques rotatòries, de zel, etc.
*
No pots ocupar el lloc de treball... de fet l’ocupació il·lícita del centre de treball autoritza a fer un tancament patronal.
*
No pots “obligar” algú a fer vaga en contra de la seva voluntat... S’ha “d’informar”, no “obligar”.
8.- Què puc fer amb els meus companys i companyes per aconseguir mobilitzar més gent?
*
contactar amb el sindicat, o amb els col·lectius que ja estiguin fent feina i preparant accions;
*
contactar amb les associacions culturals, veïnals, ecologistes, de persones nouvingudes, juvenils, de pensionistes, ONGD, casals i centres socials, associacions de petits comerciants, etc., del teu barri, per fer-les partíceps de la vaga, també amb les seves reivindicacions;
*
encartellades i pancartades;
*
pintades i murals;
*
piquets informatius a les portes de centres de treball i polígons, mercats, centres d'ensenyament i salut, a les parades de transport públic, etc.
*
concentracions de protesta davant d'institucions claus com els departaments i direccions generals, i territorials, de treball, delegacions del ministeri de treball, cambres de comerç, seus patronals, seus de grans multinacionals, seus dels partits responsables (PsoE, PP, CiU, etc.)
*
altres accions públiques com performance, actuacions al carrer, etc.
*
generant i provocant debats i discusions en bars i altres espais d'esbarjo.
*
Etc.
Hem de tenir molt clar que el que no fem nosaltres, no ho faran els altres per “mi”... En aquesta lluita hem d'estar-hi totes i tots, hem de participar, fer propaganda i agitació als nostres barris i centres de treball o estudi...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada