dijous, 23 de setembre del 2010

Plataformes i associacions es concentren avui a València contra el cementiri nuclear


Centenars de veïns de la Vall de Cofrents es van manifestar ahir a Madrid

La plataforma Tanquem Cofrents, que aplega desenes d'associacions i entitats, ha convocat per aquest vespre (19.30) una gran concentració que es preveu molt nombrosa davant la delegació del govern espanyol a València (Colom, 60) per a protestar contra la possible ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) a Zarra. Tot i que el govern espanyol, que és qui ha de determinar-ne la ubicació definitiva, no s'ha pronunciat oficialment, un informe tècnic del govern filtrat la setmana passada apunta com a lloc més adient la central nuclear de Confrents, a Zarra. A més, és possible que l'anunci oficial es faci aquest divendres en la conferència posterior al consell de ministres.

La imminència de la desició ha inquietat molt la Vall de Cofrents, que ja s'ha mobilitzat molt aquests darrers dies. Ahir, de fet, una vintena d'autocars plens de veïns de la zona es van despalaçar a Madrid on, davant el Ministeri d'Indústria espanyol, hi hagué una gran concentració contrària al magatzem (vídeo enregistrat per Enric Morera a la concentració). Els manifestants van demanar de reunir-se amb el ministre Miguel Sebastián per a exigir-li 'els arguments que fan idònia la ubicació del cementiri a Zarra'.

A la concentració hi assistiren representants de la Generalitat, del PP, del PSPV, d'EUPV i batlles de municipis propers a Zarra. La plataforma Tanquem Cofrents va dir que volai deixar ben clar al govern espanyol que als pobles i carreteres del voltant de Zarra 'no hi entrarà ni un sol bidó de residus radioactius' i que els veïns estan 'decidits a portar aquesta determinació fins a les últimes conseqüències'.

Zarra se situa en el primer lloc de la llista dels candidats en l'informe que la Comissió Interministerial va lliurar al govern espanyol. Ara bé, tan sols el separen 4 punts sobre 300 d'Ascó, el segon candidat preferit pels tècnics. Segons l'informe, tots dos municipis són un emplaçament ideal per a posar-hi un cementiri nuclear. De fet, una petitat comitiva provinent d'Ascó i favorable al magatzem també es va desplaçar a Madrid per a demanar que el cementiri s'instal·li a Ascó.