dilluns, 1 de març del 2010

Mig centenar de persones assisteixen a la presentació del llibre "La senda dels lladres" de Manel arcos


El passat divendres tinguérem la presentació del llibre "La senda dels Lladres" de Manel Arcos al Centre Cultural Joan Fuster. L'activitat organitzada pel Rogle, col·lectiu local independentista, va contar amb la presencia de l'autor del llibre a l'igual que la de l'historiador local, Rafael Aura, va aplegar a un gran nombre de persones de la localitat de totes les edats.
Rafael Aura ens va fer una introducció al bandolerisme del segle XVII, els orígens causes a l'igual com una xicoteta introducció al context històric d'aquesta època. Després Manel Arcos ens explicà el fonemen dels Bandolers o Roders en la societat valenciana del segle XVIII i la importàcia que van agafar en les comarques centrals. Ens conta uns anècdotes que ocorregueren en el poble de Beniarrés com l'assalt a la casa del Comanador i l'afusellament de part d'una colla de Bandolers a les parets del cementiri. També ens contà breument la historia d'un bandoler local "el Surdo" i de com va escapar de "la justícia" varies vegades.
L'explotació que realitzava la classe adinerada, la necessitat de sentir-se lliures davant un règim que oprimia a les classes treballadores, va fer possible que gran part del poble treballador veiera amb bons ulls als bandolers, que s'enfrontaven al poder establert mitjançant atracaments, segrestos...i fins i tot ajudar-los aconseguint menjar o informant.
Després de la presentació hi hagué un torn de preguntes on els assistents van poder resoldre dubtes i l'autor va contestar gustosament. A l'acte és va poder aconseguir el llibre i també hi hagué dedicacions per la gent que ho desitjara.
Des de ací donar les gràcies a l'autor del llibre, Manel Arcos, com al presentador, Rafael Aura, per la seva dedicació.