dijous, 18 de febrer del 2010

El Constitucional ordena la suspensió de les obres del Cabanyal


Accepta a tràmit el recurs del govern espanyol contra el decret-llei del govern valencià que avalava l'actuació urbanística

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar contra el decret del govern valencià que permetia d'enderrocar els edificis del barri del Cabanyal i ha acordat de suspendre la vigència de la norma. Després que el Ministeri de Cultura emetés l'ordre (pdf) que considerava els enderrocaments un espoli i n'ordenava la paralització, la Generalitat va aprovar el decret-llei que avalava l'actuació urbanística.

Aquest decret derogava la declaració de Bé d'Interès Cultural del barri i s'aprovà d'urgència. El Consell hi argumentava que hi havia unes quantes sentències del Tribunal Superior de Justícia i del Suprem que avalaven l'homologació del PEPRI del Cabanyal i que posaven fi al debat sobre l'alteració de l'estructura del barri. També apuntava que hi havia raons de 'necessitat extraordinària i urgent' que justificaven l'aprovació del decret-llei. Si ja feia anys que els veïns es mobilitzaven contra el projecte urbanístic, l'aprovació d'aquest decret va empènyer-los a sortir al carrer per demanar una rehabilitació sense que es destruís l'arquitectura històrica del Cabanyal.

El govern espanyol va recórrer el decret al Constitucional, que ara l'ha admès a tràmit. A més, el tribunal avisa que el recurs implica la 'suspensió de la vigència i aplicació del decret-llei impugnat'. Això vol dir que de moment no es podran fer més enderrocaments. La decisió es traslladarà al congrés espanyol, al president de la Generalitat i a les corts perquè, en el termini de quinze dies, puguin personar-se en el procés i presentar les al·legacions que considerin convenients.