dijous, 17 de desembre del 2009

Haidar, 32 dies en vaga de fam per voler tornar a casa


Font: Llibertat.cat
Els estats marroquí i espanyol continuen impedint que l'activista sahariana Aminetu Haidar pugui tornar a casa seva, al Sàhara Occidental ocupat. És justament per aquesta causa que l'activista manté la lluita i avui ateny els 32 dies en vaga de fam. El seu estat és molt delictat i la seva salut fràgil. Té dificultats per empassar aigua amb sucre i dia rere dia se li intensifiquen les nàusees. Per aquest motiu Haidar ha ingressat a la UCI de l'Hospital General d'Arrecife, per voluntat pròpia, per tal de calmar-li els dolors. La fermesa, emperò, resta intacta, i no cessarà la vaga de fam fins que sigui retornada a al-Aiún.

- El Congrés dels Diputats espanyol demana un referèndum d'autodeterminació pel Sàhara
- Dóna la teva opinió sobre la lluita de Haidar responent l'enquesta


"Ja es va notant que té problemes per aguantar, però és la força mental i la convicció en la justícia el que la manté", manifesta Peraíta, el qual espera que la resolució del Congrés tingui el seu pes i que la reunió de Brussel·les i la que hi ha hagut a Washington tinguin el seu fruit. Tal com assenyala, aquesta setmana pot ser molt decisiva.


Aquesta és la cinquena setmana que l'activista porta en vaga de fam i ja comença a percebre's la seva debilitat. Haidar surt cada matí a fora de l'aeroport en cadira de rodes. Ara però, ja és incapaç d'atendre l'allau de mitjans que romanen permanentment a la zona a l'expectativa de l'evolució de Haidar.


L'activista, però, manté la fermesa. L'únic que demana és una cosa tan senzilla com tornar a casa seva, a al-Aiún, amb la família. I no pensa abandonar el seu dejuni fins a aconseguir-ho. "Cap país té dret a fer fora ningú, en tot cas, que la portin als tribunals o facin una denúncia, però no poden fer-la fora", han tornat a insistir alguns ciutadans que es troben a l'aeroport.

Haidar té una trajectòria política molt reconeguda en l'àmbit internacional i fa molts anys que lluita per la causa del poble saharià; per aconseguir assolir un procés d'autodeterminació del poble saharià.


Mentrestant, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, segueix garantint que l'executiu resoldrà la situació de l'activista sahariana Aminatu Haidar. En una compareixença ahir al Congrés, el president espanyol va descartar la intervenció de Joan Carles I i també que calgui utilitzar la UE per pressionar el Marroc. Les mostres de suport a Haidar i de denúncia contra els governs marroquí i espanyol es multipliquen cada dia que passa, també als Països Catalans, on la solidaritat amb l'activista és inqüestionable.


Recordem que Haidar va ser segrestada el passat 13 de novembre quan en arribar dels Estats Units on li havien acabat de concedir un premi, va ser expulsada de l'aeroport d'Al-Aiún per la policia marroquina. La van acusar d'haver escrit "sahariana" i no "marroquina" a la casella de la nacionalitat, actuació que ha fet en múlitples ocasions.


El Congrés dels Diputats demana un referèndum d'autodeterminació pel Sàhara

El Congrés espanyol dels Diputats va aprovar dimarts una proposició no de llei en què s'insta el govern espanyol a redoblar les gestions polítiques i diplomàtiques al màxim nivell per buscar una solució al cas de Haidar. La mesura va ser aprovada per tots els grups a excepció del PP. Aquesta petició a l'executiu suposaria obrir la porta a la intervenció de Joan Carles I. Però la proposició no de llei també recull, a petició d'IU i del PNB, la defensa del dret a l'autodeterminació del poble saharià mitjançant un referèndum.