dissabte, 17 d’octubre del 2009

Escola Valenciana dona el tret de sortida a la campanya 'Parla'm en valencià'

Escola Valenciana ha donat el tret de sortida a la campanya Parla'm en valencià, que té per objectiu donar a conèixer el servei anomenat Voluntariat pel Valencià. A través dels mitjans de comunicació, les xarxes socials i accions al carrer es conscienciarà a la societat valenciana de la importància que té l'ús de la llengua.

La campanya, que va començar dijous i restarà activada fins el proper 2 de novembre, anunciarà el missatge a ràdios, premsa, portals d'Internet i punts d'informació d'arreu del país. A més, també es farà un ús significatiu de les xarxes socials, sobretot a través del Facebook del Voluntariat per la Llengua. El Mercat Central de València, d'altra banda, serà el punt d'acció de 5 actors que abordaran la gent que passi amb diversos esquetxos interpretatius.
Diego Gómez, d'Escola Valenciana, assegura que “tenen la convicció que per a fomentar l'ús del valencià al carrer, al treball o al mercat la clau està en facilitar les coses a les persones que volen soltar-se a parlar en la nostra llengua”. El Voluntariat pel Valencià està establert, actualment, en 70 municipis d'arreu del País Valencià, i funciona a grans ciutats com Elx, Alacant o València. Una dada significativa és que 7 de cada 10 són ciutadans castellanoparlants, i un 30% són immigrants.

Aquesta campanya es presenta en un context complicat. A la ciutat de València, només un 2'2% de la població parla en valencià als desconeguts, i un 3'3% ho fa amb els amics o quan va de compres. Aquestes xifres són significativament més altes en les comarques valencianoparlants, però tot i així estan per sota dels mínims acceptables per tal de garantir la supervivència de la llengua.