diumenge, 8 de març del 2009

Ponents a les jornades de debat sobre la crisi



ELS PONENTS 

Sandra Obiol i Francés 

Professora associada al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Ha participat en diverses recerques a l'àmbit de la Sociologia de la Família, especialitzant-se en l'estudi de les famílies monoparentals i de les polítiques familiars, temes dels quals ha publicat diversos articles. Membre fundador del grup de recerca, formació i suport Copolis. Benestar, Comunitat i Control Social. A l'actualitat es troba en procés d'elaboració de la seua tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona sobre les estratègies de benestar dels treballadors afectats per la crisi del sector del tèxtil i la confecció a l'eix Alcoi-Ontinyent. 

El primer de gener de 2005 cloïa el procés de liberalització del comerç internacional dels productes de la indústria del tèxtil i la confecció iniciat deu anys abans amb la signatura de l'Agreement on Textiles and Clothing. Es tractava de l'inici formal d'una complexa conjuntura socioeconòmica en què s'emmarca aquest treball de recerca, davant el trasbalsament que va suposar per als sistemes productius tradicionals de les Comarques Centrals Valencianes. Tanmateix el focus d'interès no són els aspectes econòmics que se'n deriven, sinó les percepcions que sobre la seua vida tenen els treballadors que es troben immersos en aquest procés. És a dir, de quina manera s'enfronten les persones davant el fet, més o menys probable, de la desocupació i/o la precarietat laboral i, en un context com el que ofereix el País Valencià, en qui o en què confien el seu benestar. Es tracta de, en definitiva, davant d'un procés econòmic, centrar la mirada en allò social.

 Maria Josep Martínez i Cledera.

 Llicenciada en Dret per la Universitat de València. Des fa set anys és advocada en exercici en diferents àmbits juridiccionals, principalment laboral i penal. 

En la conjuntura de crisi econòmica actual, els expedients de regulació d’ocupació (ERO), són l’espasa de Damocles que penja a sobre del cap de d’una bona part de les treballadores. No hi ha cap dia que no s’anuncie un de nou que deixarà sense feina centenars o milers de treballadores. Saber què són i quins drets tenim, ens pot ajudar a trobar eines per lluitar contra aquesta amenaça, partint de la base que solament si totes les treballadores actuem unides se’ls pot vèncer. 

Josep Villarroya

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València, amb un Curs de Mestratge en Estratègies i Gestió Mediambiental. Des de fa 9 anys treballe com a professor de Socials d'institut de secundària. Autor del llibre "Globalitza... què?" de la Col·lecció Claus per entendre el món, de l'editorial Bullent, i administrador de la web www.globalitza-que.cat, en la qual es publiquen articles de reflexió i anàlisi per comprendre el sistema capitalista i les alternatives que s'hi estan construint. Actualment és coordinador de la col·lecció de llibres "Petjades", de caràcter divulgatiu i amb temes de Geografia i Història. i adreçats especialment al jovent.

La crisi econòmica actual, com les anteriors que s'han viscut (el crack del 29, l'energètica de 1973, la crisi del deute de 1982, o la bombolla tecnològica del 2000), no són un fenomen nou, són fenòmens lligats al sistema capitalista, per la qual cosa podríem dir que capitalisme i crisi són dues paraules indestriables. Caldrà fer una ullada a les diferents visions de la crisi, tot i que farem servir l'anàlisi marxista com a eina d'anàlisi. A més a més analitzarem amb més detall els trets característics d'aquesta crisi (financera, ecològica, energètica...), així com també les conseqüències que comporta per a la classe treballadora. 

Gonçal Bravo i Reig

Enginyer industrial i tècnic superior en prevenció de riscos laborals. Ha treballat en molts diversos camps, des del camp, fins al metall, la construcció o l'ensenyament. Actualment treballa fent Investigació i Desenvolupament en temes relacionats amb la seguretat laboral a la construcció. Militant de base de diversos col·lectius i associacions socials des de ben jovenet, des del 2004 és el Coordinador General de la Coordinadora Obrera Sindical - COS, tasques i responsabilitats que compagina amb la seua feina diària.

La crisi actual està clar que és i serà terrible per a totes i tots els que vivim de la nostra feina, i més encara en un país com el nostre. Però precisament, davant d'aquesta situació, i d'eixe pessimisme imperant, els i les treballadores, tots junts, ens hem d'organitzar i crear ferramentes que ens ajuden a soportar-la i millorar les nostres vides, de forma col·lectiva, per poder passar d'una societat de persones treballadores depenents i esclaves, a un país lliure, de persones i treballadores lliures, independents i amb el poder a les nostres mans.

1 comentari:

Beniarres al dia ha dit...

Realment s'ho heu currat amb els ponents i no cal dir que la temàtica es de plena actualitat amb la que està caiguent a la nostra comarca.