L’ús de la tortura per part de les forces de seguretat de l’estat, especialment en la lluita contra l’independentisme basc, és un tema tabú als mitjans de comunicació convencionals. Amb l’objectiu d’ajudar a trencar aquest blocatge informatiu, el valencià Ricard Salom (Carcaixent, la Ribera Alta, 1975) està preparant un documental en què dóna veu a ciutadanes basques que han patit en carn pròpia una pràctica que segons la versió oficial no existeix.
El projecte 120 hores. La tortura contra Euskal Herria va nàixer fa dos anys i les gravacions van començar a les darreries de l’estiu de 2011. Durant el rodatge Salom ha parlat amb diferents víctimes de la tortura, com ara el jove Unai Romano; l’exdirector del diari Egunkaria (ara cap visible de Berria), Martxelo Otamendi; o l’editor de Txalaparta, Mikel Soto.
Davant la càmera també passen una metgessa i una psicòloga membres de l’associació Jaiki Haidi, que dóna assistència a qualsevol persona que haja patit violència política per part dels estats espanyol i francés. També hi participen representants del Grup Contra la Tortura del País Basc (Torturaren Aurkako Taldea, TAT). De fet, aquest col·lectiu ha aportat molta informació als autors del documental.
Com explica el mateix Salom, 120 hores “és intencionalment parcial”, ja que no ha tractat de posar-se em contacte amb cap portaveu estatal. “La seua versió és estesa i coneguda, tenen tots els mitjans de comunicació a la seua disposició”, afirma. Tampoc no ha sol·licitat cap subvenció pública.
Per aquest motiu, per poder dur endavant el projecte (que ja es troba en la fase de muntatge), Salom ha acudit al micromecenatge a través de la pàgina web del projecte a Verkami. El seu objectiu és reunir 4.500 euros amb què cobrir les despeses posteriors a l’enregistrament (a més del muntatge, disseny dels crèdits, dels subtítols –estaran en català, basc i anglés- i de la caràtula, gravació de les còpies...). Els primers dies de la campanya de finançament ja s’havien aplegat gairebé 2.000 euros, i s’hi podran fer aportacions fins als primers dies de setembre.