dimarts, 31 de març del 2009

25 d'abril- MANIFESTACIÓ NACIONAL: Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans


Sota el lema Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans la campanya 300 anys d'Ocupació 300 anys de Resistència ha convocat una manifestació nacional a València per al proper dissabte 25 d'Abril.

Aquest matí, a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educiació del Campus Blasco Ibàñez de la Universitat de València, ha tingut lloc la presentació dels actes de la Diada. En la roda de premsa han intervingut ADRIÀ MARTÍ i JOAQUIM R. VAZQUEZ com a portaveus de la campanya 300 anys d'Ocupació 300 anys de Resistència.

Durant la roda de premsa MARTÍ i VÁZQUEZ han explicat el per què de la manifestació presentant un manifest en el qual entre altres es denúncia el capitalisme com a causant de la greu situació econòmica amb l'augment de l'atur, la misèria i la destrucció dels recursos naturals; i la situació d'opressió nacional que començà ara fa 302 anys després de la derrota d'Almansa a mans dels Borbons. També apuntaven a la classe política com a responsable de la situació tal i com assenyala el manifest de la convocatòria : “ Encara és l'hora que els polítics que gestionen les institucions miren més pel bé del seu poble que pel de la seua butxaca”

Així doncs, afirmaren que cal canvis polítics i socials profunds que, en les seues paraules anirien dirigits a “la construcció d'un nou sistema que puga garantir la igualtat, la justícia social, el repartiment del treball i de la riquesa, la pervivència de l'entorn natural, l'accés universal als serveis públics com ara l'educació, la sanitat, l'alimentació, la vivenda, el transport, el treball, o l'assistència social; en definiva, un sistema que permeta viure amb dignitat a totes les persones que ara i en un futur viurem en la Terra”.

La marxa també vol servir per rememorar i honorar a totes les persones que donaren la seua vida per la llibertat i front al feixisme. Aquest és un dels continguts més importants de la mobilització segons explicaren MARTÍ i VÀZQUEZ, els quals contextualitzaren l'efemèride dels 70 anys de l'inici de la repressió franquista i explicaren la necessitat de rescatar de l'oblit els crims de la dictadura.

Pel que fa als actes de la Diada, els convocants han assenyalat que la manifestació eixirà a les 18H DE LA PLAÇA DE SANT AGUSTÍ DE VALÈNCIA EL PROPER 25 D'ABRIL. Prèviament hi haurà una mostra de cultura popular. Emmarcada en la cultura del foc amb la participació de colles d'arreu el país En acabar la marxa hi haurà un acte polític a la Plaça dels Furs en el qual s'inclourà un homenatge als antifeixistes -amb parlaments de figures representatives que combateren el règim de Franco- i un parlament final en nom de la Campanya 300 anys d'Ocupació, 300 anys de Resistència.

En acabar, al barri de Velluters s'ha organitzat un concert gratuït que comptarà amb l'actuació de músics en valencià.

La iniciativa compta amb diferents adhesions d'entitats culturals, associacions, organitzacions,polítiques, sindicals, ateneus i casals popilars, com ara el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI)la Coordinadora Obrera Sindical (COS)Maulets,Endavant (OSAN)Alerta SolidàriaCa Revoltael Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), l'entitat de joves ReviscolaEsquerra Anticapitalista o el Bloc Jove. I segons els convocants esperen rebre moltes més en els propers dies. Així mateix s'estan organitzant autobusos des de diferents poblacions de tot el país per tal d'assistir a la manifestació.

http://300anys.cat/

dilluns, 16 de març del 2009

V CALÇOTADA POPULAR



Dissabte 28 de març a les 14:00 h. a l'Ateneu Popular Arrels de Beniarrés.


Preu 15 € Inclou: picadeta + calçots + torrada d'embotits + beguda + postre.


Aquest any tindrem l'actuació del grup folk PELANDRUSKA


Places limitades.


Venda d'entrades fins al dijous 26: tots els dies de 20:30 a 21:30 a l'Ateneu Popular Arrels. Per aquells que no pugau passar-se per l'Ateneu truqueu al telèfon 633 221 675 i vos direm com podeu fer efectiva la reserva.


Accediu a aquesta pàgina per a coneixer l'ultima hora de la calçotada, en ella publicarem les novetats, l'actualitat...


Vinga, salut i fins promte. VOS ESPEREM!!!





diumenge, 8 de març del 2009

Ponents a les jornades de debat sobre la crisi



ELS PONENTS 

Sandra Obiol i Francés 

Professora associada al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Ha participat en diverses recerques a l'àmbit de la Sociologia de la Família, especialitzant-se en l'estudi de les famílies monoparentals i de les polítiques familiars, temes dels quals ha publicat diversos articles. Membre fundador del grup de recerca, formació i suport Copolis. Benestar, Comunitat i Control Social. A l'actualitat es troba en procés d'elaboració de la seua tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona sobre les estratègies de benestar dels treballadors afectats per la crisi del sector del tèxtil i la confecció a l'eix Alcoi-Ontinyent. 

El primer de gener de 2005 cloïa el procés de liberalització del comerç internacional dels productes de la indústria del tèxtil i la confecció iniciat deu anys abans amb la signatura de l'Agreement on Textiles and Clothing. Es tractava de l'inici formal d'una complexa conjuntura socioeconòmica en què s'emmarca aquest treball de recerca, davant el trasbalsament que va suposar per als sistemes productius tradicionals de les Comarques Centrals Valencianes. Tanmateix el focus d'interès no són els aspectes econòmics que se'n deriven, sinó les percepcions que sobre la seua vida tenen els treballadors que es troben immersos en aquest procés. És a dir, de quina manera s'enfronten les persones davant el fet, més o menys probable, de la desocupació i/o la precarietat laboral i, en un context com el que ofereix el País Valencià, en qui o en què confien el seu benestar. Es tracta de, en definitiva, davant d'un procés econòmic, centrar la mirada en allò social.

 Maria Josep Martínez i Cledera.

 Llicenciada en Dret per la Universitat de València. Des fa set anys és advocada en exercici en diferents àmbits juridiccionals, principalment laboral i penal. 

En la conjuntura de crisi econòmica actual, els expedients de regulació d’ocupació (ERO), són l’espasa de Damocles que penja a sobre del cap de d’una bona part de les treballadores. No hi ha cap dia que no s’anuncie un de nou que deixarà sense feina centenars o milers de treballadores. Saber què són i quins drets tenim, ens pot ajudar a trobar eines per lluitar contra aquesta amenaça, partint de la base que solament si totes les treballadores actuem unides se’ls pot vèncer. 

Josep Villarroya

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València, amb un Curs de Mestratge en Estratègies i Gestió Mediambiental. Des de fa 9 anys treballe com a professor de Socials d'institut de secundària. Autor del llibre "Globalitza... què?" de la Col·lecció Claus per entendre el món, de l'editorial Bullent, i administrador de la web www.globalitza-que.cat, en la qual es publiquen articles de reflexió i anàlisi per comprendre el sistema capitalista i les alternatives que s'hi estan construint. Actualment és coordinador de la col·lecció de llibres "Petjades", de caràcter divulgatiu i amb temes de Geografia i Història. i adreçats especialment al jovent.

La crisi econòmica actual, com les anteriors que s'han viscut (el crack del 29, l'energètica de 1973, la crisi del deute de 1982, o la bombolla tecnològica del 2000), no són un fenomen nou, són fenòmens lligats al sistema capitalista, per la qual cosa podríem dir que capitalisme i crisi són dues paraules indestriables. Caldrà fer una ullada a les diferents visions de la crisi, tot i que farem servir l'anàlisi marxista com a eina d'anàlisi. A més a més analitzarem amb més detall els trets característics d'aquesta crisi (financera, ecològica, energètica...), així com també les conseqüències que comporta per a la classe treballadora. 

Gonçal Bravo i Reig

Enginyer industrial i tècnic superior en prevenció de riscos laborals. Ha treballat en molts diversos camps, des del camp, fins al metall, la construcció o l'ensenyament. Actualment treballa fent Investigació i Desenvolupament en temes relacionats amb la seguretat laboral a la construcció. Militant de base de diversos col·lectius i associacions socials des de ben jovenet, des del 2004 és el Coordinador General de la Coordinadora Obrera Sindical - COS, tasques i responsabilitats que compagina amb la seua feina diària.

La crisi actual està clar que és i serà terrible per a totes i tots els que vivim de la nostra feina, i més encara en un país com el nostre. Però precisament, davant d'aquesta situació, i d'eixe pessimisme imperant, els i les treballadores, tots junts, ens hem d'organitzar i crear ferramentes que ens ajuden a soportar-la i millorar les nostres vides, de forma col·lectiva, per poder passar d'una societat de persones treballadores depenents i esclaves, a un país lliure, de persones i treballadores lliures, independents i amb el poder a les nostres mans.

dimecres, 4 de març del 2009

Jornades sobre la crisi capitalista


La crisi a debat.  Com fer-li front?


Divendres 13 de Març


20h- Xerrada "La crisi del textil a la comarca del Comtat" a càrrec de 

Sandra Obiol (autora de la Tesi doctoral sobre el mateix tema).



Dissabte 14 de Març


11:30h- Xerrada i Taula redona: "Què puc fer si van a despedir-me? Què 

fer davant un ERE? Quines alternatives puc tindre?", a càrrec de Maria 

Josep Martínez (advocada laboralista i membre de la COS) i Gonçal Bravo 

i Reig (coordinador general de la COS)



19:OOh- Xerrada i Debat: "Passat, present i futur de la crisi. D’on ve? 

On va?", a càrrec de Josep Villarroya (profesor de secundària, membre de la COS i militant d’Endavant-OSAN)


Tot es farà a la Casa de Ferro de Muro (a la Carretera de la Setla de 

Núnyez, sense número)


Organitza: Coordinadora Obrera Sindical -C.O.S i Endavant – OSAN


Col·labora l'Ajuntament de Muro




8 de març, Dia de la Dona Treballadora!


El dia 8 de març és el dia de la dona treballadora, reproduïsc el manifest que ha fet Endavant-OSAN per esta diada

8 de març: El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat!

Altre cop, ens trobem davant una crisi que és fruit del propi sistema capitalista,  i la pitjor part ens l’endurem, com sempre,  els col·lectius més vulnerables: dones, joves, gent gran i persones immigrants.  Ara ens tocarà patir els efectes més durs  d’aquest sistema basat en l’explotació de la classe treballadora i la divisió sexual del treball, una de les conseqüències de la crisi és l’augment de l’atur, i per primer cop als Països Catalans, la taxa d’atur masculina  supera lleugerament la femenina . Aquest fet no s’ha de comprendre com un signe de “millora” en la situació de la dona, sinó que es deu a la masculinització de la construcció i el sector de l’automòbil, els primers en ser castigats per l'actual crisi econòmica. No podem obviar que les dones treballem en una situació molt precària i per això no apareixem en les grans estadístiques, però és evident que la temporalitat, les jornades parcials, i les irregularitats tindran les seves conseqüències. No podem amagar tant de patiment darrera tants per cent.


Les dones que ara hem perdut la feina a conseqüència de la crisi entrarem en un atur de llarga durada, ja que tenim menys oportunitats d’accés al mercat laboral i  ens costarà molt més aconseguir una feina en unes condicions mínimament dignes. No tenim contractes en les tasques de cura d’infants, gent gran i  persones malaltes, ja que el patriarcat ens assigna aquesta tasca com a “acte d’amor” implícit en la biologia femenina, aquestes tasques invisibles i gratuïtes suposen el 80% del total del treball no remunerat i són les que permeten que el sistema sobrevisqui. El capitalisme necessita una dona que sigui mà d’obra barata i que alhora se n’encarregui de la família i de llar, sense comptabilitzar-nos com costos de producció. No cotitzem i  tenim unes pensions més baixes, per no parlar de la doble escala salarial i dels acomiadaments associats a la maternitat. 


Fora de les estadístiques , cal que tinguem present que els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) no són neutres. Tornen els criteris sexistes i prioritzen fer fora les dones , per ser  una mà d’obra menys rendible pel pes de les responsabilitats familiars que se'ns atorguen en exclusiva  i perquè cal mantenir el rol de l’home com a sustentador de l’economia familiar. Un clar exemple és la SEAT, on el nombre de dones acomiadades ha estat superior al d’homes.  


Amb la crisi l’estat ha trobat l’excusa perfecta per disminuir i retallar la inversió en “polítiques socials”, com és la disminució del pressupost de la gran estafa i hipòcrita llei del PSOE: la llei de la dependència. Aquesta llei no només no ha portat més drets a la immensa majoria de les dependents, sinó que ha fet augmentar la privatització i la precarietat laboral i ha consolidat el model d’atenció familiar de les dones a les llars, formalitzant el seu rol. Mentrestant, s’injecten milions d’euros per a salvar una banca privada que no vol perdre el ritme de beneficis indecentment desorbitats als que s’havia acostumat durant aquests anys de total llibertat per a especular. I és que amb el capitalisme, qui més té més vol; això és el que ens han venut com a aspiració no només legítima sinó necessària per a assolir el ”progrés” i el “creixement”.


En aquest context, la dependència econòmica de la dona va en augment i conseqüentment s’incrementa més que mai el risc de patir violència de gènere, alhora que les dones veiem molt més limitades les nostres possibilitats d’escapatòria. La combinació dels efectes de l’atur en els homes (inseguretat de mascle per no poder complir el seu rol de mantenidor) i en les dones (dependència econòmica respecte l’home), potencia els episodis de violència alhora que comporta un descens de les possibilitats d’emancipació de les dones, això ja està mostrant unes conseqüències dramàtiques.


Dones, està clar que la crisi ens fa més precàries, mai assolirem unes bones condicions de vida amb les reformes d’un sistema econòmic capitalista on justícia social és un concepte antagònic, i desigualtat social una necessitat material. Per això aprofitem avui, 8 de març de 2009, per a fer una crida a la unitat anticapitalista, a la unitat de homes i dones,  a la construcció d’alternatives socials sòlides sobre la base dels següents punts:


- No més EROs, sí a la nacionalització d’empreses que només generen beneficis per a unes poques. Repartim la riquesa entre totes les que la creem.


- No més apropiació privada dels avenços tecnològics, patrimoni de la humanitat: sí a la reducció de la jornada laboral general i repartiment del treball, que ens permeta a cadascun i cadascuna de nosaltres tindre prou temps per a treballar, gaudir de la nostra família, i organitzar-nos políticament.


- No més direcció privada de l’economia: no ha quedat ja demostrat al llarg de les dècades, que és ineficient? Sí al control obrer de les nostres pròpies vides.


- No a la privatització dels serveis públics, sí a la ampliació fins a cobrir totalment les necessitats bàsiques de tota la classe treballadora.


En resum, el que el moviment feminista català sembre ha reivindicat: autodeterminació! Sobre els nostres cossos, sobre els nostres mitjans de producció, sobre les nostres vides i sobre el nostre país.  El patriarcat, com el capitalisme, no se’l refunda, se’l combat!


Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional)

8 de març de 2009, Països Catalans 


dimarts, 3 de març del 2009

Mes de 300 persones assisteixen a una marxa en contra de la construcció d'una autovia.



El passat diumenge u de març tingué lloc la marxa contra l'autovia que és vol construir entre Villena i Muro, l'activitat va estar organitzada pel Centre Excursionista d'Ontinyent i a la que és va afegir la plataforma "Salvem la Valleta. No a l'Autovia", el Grup de Muntanya Viarany i a la que també és vam sumar nosaltres, des de l'Ateneu Popular Arrels.La marxa ha eixit de Bocairent cap a les 9h del matí i aprofitant l'antiga via del tren Alcoi-Yecla, a l'hora d'esmorzar ja estàvem en la localitat d'Alfafara i ja en el poble d'Agres s'han fet uns parlaments a càrrec d'Enric Abad, membre del "Centre Excursionista d'Ontinyent", i de Paco Satorres, membre de la "Plataforma Salvem la Valleta. No a l'Autovia".La marxa, a la que han participat mes de 300 persones, ha sigut una activitat en resposta al projecte de construcció d'una autovia entre Villena i Muro de 44 kms anomenada Eix Tranversal Villena-Muro, i també pretenia la reivindicació de millora de l'actual carretera, no la construcció d'un altra, i la via verda de l'antiga via del ferrocarril.

Per vore el video de la marxa: http://www.youtube.com/watch?v=lqKH7HS8PvA